Kampanja epilepsiageenitutkimuksen edesauttamiseksi

Professori Hannes Lohen tutkimusryhmä tekee koirien geenitutkimusta Helsingin yliopistolla ja Folkhälsanilla. Geenitutkimuksen tavoitteena on tunnistaa geenivirheitä erilaisiin perinnöllisiin sairauksiin ja muihin ominaisuuksiin eri roduista, kehittää sairauksille geenitestejä jalostuksen apuvälineeksi ja soveltaa saatua tietoa ihmissairauksien selvittämiseen. Geenilöytö avaa aina myös mahdollisuuksia tautimekanismien ymmärtämiselle ja luo pohjaa diagnostiikan, hoitojen ja mahdollisen lääkityksen kehittämiseksi.

Tietyn sairauden aiheuttavaa mutaatiota voidaan kartoittaa, kun sairastuneista koirista on kerätty tarpeeksi DNA-näytteitä. Näiden lisäksi tarvitaan vähintään yhtä paljon näytteitä verrokkikoirista, jotka eivät ole ilmentäneet kyseisen sairauden oireita. Parhaita verrokkikoiria ovat vanhat, perusterveet koirat, joilla sairauden puhkeaminen on epätodennäköistä. Kuitenkin kaikkien koirien DNA-näytteet ovat tervetulleita!

Epilepsiageenien kartoittaminen on yksi Lohen tutkimusryhmän laajimmista projekteista. Pitkä- ja sileäkarvaisilla collieilla esiintyy jonkin verran epilepsiaa. Aktiivicolliet ry haluaa tukea tällä kampanjalla epileptisiä kohtauksia saaneiden collieiden DNA-näytteiden keräämistä tutkimusryhmän käyttöön edesauttaakseen collieiden epilepsiageenin löytymistä. Kun näytteitä epilepsiaa sairastavista collieista on riittävästi, voidaan sairautta aiheuttavaa mutaatiota alkaa kartoittaa geenitutkimuksella.

Jos koirallasi on esiintynyt epileptisiä kohtauksia, käy lähimmällä eläinlääkäriasemalla otattamassa DNA-verinäyte (5 ml laskimoverta EDTA-putkessa) Lohen tutkimusryhmälle. Lähetä tilinumerosi sekä jäljennökset verinäytteenottokuitista ja eläinlääkärin lausunnosta liittyen epileptisten kohtausten esiintymiseen tai tutkimiseen osoitteella

Aktiivicolliet ry
Aila-Maija Kunnari
Purotie 7
01800 Klaukkala

Korvaamme näytteenottokuluista 20 euroa koiraa kohden. Vaikka Aktiivicolliet ry kannustaa koirien omistajia julkistamaan sairaustiedot, käsittelemme asian luottamuksellisesti, ja halutessasi voit peittää kuiteista koiran ja omistajan identifiointitiedot, kunhan koiran rotu on näkyvillä.

Verinäytettä varten tarvitset näytteenottolomakkeen: https://koirangeenit-fi.directo.fi/osallistuminen/naytelomake-verinaytteen-mukaan/

Täytäthän sen huolellisesti! Liitä mukaan mahdollinen kopio eläinlääkärin diagnoosista. Katso tarkemmat ohjeet näytteen toimittamisesta täältä: http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/

Epileptisiä kohtauksia saaneista koirista täytetään myös epilepsialomake:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/18664/lomake.html

Aktiivicolliet ry:n avustus DNA-näytteistä maksetaan epileptisiä kohtauksia saaneista collieista riippumatta siitä, onko omistaja yhdistyksen jäsen. Vinkkaathan kampanjasta myös muille collietutuillesi ja koirasi kasvattajalle! Korvauksen voit hakea myös takautuvasti.

Lisätietoja Lohen tutkimusryhmän epilepsiaprojektista:
http://www.koirangeenit.fi/projektit/tutkimusprojektit/neurologiset-sairaudet/epilepsia/. Ota rohkeasti yhteyttä tutkimusryhmään, jos sinulla on kysyttävää epilepsiageenitutkimuksesta.

Muista hyödyntää myös ilmaiset joukkonäytteenotot (Aktiivicolliet ry pyrkii ilmoittamaan näistä foorumillaan) sekä Lohen tutkimusryhmän yhteistyöeläinlääkärit (http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/yhteistyoelainlaakariasemat/), jotka ottavat näytteitä edullisemmin.

Kiitos osallistumisestasi tutkimukseen!

Lähde: osa tekstistä kopioitu http://www.koirangeenit.fi -sivustolta.