Tottelevaisuuskoulutuspäivä
31.1.2010 Längelmäellä

- Kuvat ja tapahtumien taustat sekä nasevat kommentit: Minna Saarinen -

Aktiivicolliet ry:n vuoden 2010 koulutustapahtumat käynnistyivät tammikuisen lumisateen sankentamana aamuna Längelmäellä, jonne urhoolliset osallistujat olivat huonoa ajokeliä uhmaten saapuneet, osa pitkänkin matkan takaa. Koolla oli kahdeksan treenaajaa kera seitsemän collien ja yhden malinoisin sekä kaksi kuunteluoppilasta. Valitettavasti pari osallistujaa joutui viime tingassa perumaan osallistumisensa koiran sairastuttua.

Kouluttajaksi olimme jälleen saaneet pidetyn ja taitavaksi todetun Markus Kuuselan, ja treenipaikkana toimi viimevuotiseen tapaan lämmin ja tilava, treenikäyttöön erittäin sopivaksi sisustettu entinen kanala.

Treenipäivä alkoi pienellä esittelykierroksella, jossa kukin osallistuja kertoi lyhyesti harrastustaustastaan ja koiransa ominaisuuksista. Esittelyjen jälkeen päästiinkin sitten tositoimiin.

Nuorin osallistuja oli 3 kuukauden ikäinen Soolo-pentu hieman vanhemman ohjaajansa Evien kanssa. Soolon kanssa harjoiteltiin liikkeiden teknisiä suorituksia pennulle sopivalla tavalla. Tärkeita alkuvaiheessa pennulle opetettavia asioita ovat perusasento ja kontakti. Näiden harjoittelemisessa on ohjaajan syytä olla alusta pitäen tarkkana ja opettaa pennulle huolellisesti täsmälleen oikea asento ja toiminta. Palkkauksena voidaan aluksi käyttää makupalaa ja vaihtaa se myöhemmin leluun (sopivin palkkaustapa valitaan tietysti koiran mukaan).

Soolon kanssa keskityttiin myös leikkimiseen ja leikin käyttämiseen hyödyksi koulutuksessa. Markus leikitti rätillä asiasta kovasti innostunutta Sooloa. Sopivan vireen rakentaminen on hyvä aloittaa jo pikkupennun kanssa; tällöin pentu orientoituu yhteiseen mukavaan tekemiseen jo treenipaikalle tultaessa tai treenivarusteet nähdessään.
 

 
Eeva-ohjaaja ja pitkäkarvainen Rose-tyttönen harjoittelivat niin ikään kontaktia. Kontakti kannattaa opettaa koiralle mahdollisimman nuorena ja vahvistaa sitä mahdollisimman paljon, sillä kontakti on monella tapaa toiminnan kulmakivi. Kun koira on kontaktissa ohjaajaan, menettävät ympäristö ja häiriötekijät merkitystään, ja koira keskittyy ainoastaan ohjaajan kanssa yhdessä tekemiseen. Opetusvaiheessa koira palkitaan jo hyvinkin lyhyestä kontaktista, ja aikaa pidennetään vähitellen. Rosen kontaktiharjoitukset sujuivat mukavasti. Kontaktin lisäksi Rose harjoitteli paikallaoloa, jota niin ikään on hyvä harjoitella ahkerasti, vaikka koira jo periaatteessa asian osaakin. Erilaisia häiriötekijöitä kannattaa koiralle järjestää, ja mikäli koira nousee paikaltaan, se komennetaan takaisin käskyllä tai tarvittaessa käydään rauhallisesti viemässä se takaisin paikalle. Mikäli paikalta nouseminen toistuu toistumistaan, helpotetaan harjoituksia ja palkitaan koira lyhyemmästä ajasta tai ohjaajan lyhyemmästä välimatkasta. Vähitellen aikaa, matkaa ja häiriöitä jälleen lisätään.

Taina ja Raimo Helminen keskittyivät pieninä osina opetettujen suoritusten kokoamiseen yhdeksi kokonaisuudeksi sekä suoritusten viimeistelyn viilaamiseen. Raimo teki alokasluokan liikkeet kokonaisuudessaan läpi hyppyjä lukuun ottamatta. Parilla oli esimerkillisen täsmällinen ja reipas ohjaus sekä suoritus liikkeestä maahanmenossa, mutta liikkeestä istumisessa ohjaaja auttoi koiraa vahvoin vartaloavuin. Nämä nähtyään kouluttaja kehotti ohjaajaa tarkkailemaan itseään ja luottamaan osaavaan koiraan. Myös noudon Raimo suoritti alusta loppuun saakka ohjaajan kertoman mukaan ensimmäistä kertaa elämässään, mikä tuotti ohjaajalle vilpitöntä iloa :-).
 
     Taina ja Raimo keskustelevat
 
Tiina-ohjaaja keskittyi nahkatyttö Saimin kanssa erityisesti noudon yksityiskohtiin ja vauhdikkuuteen. Saimille tehtiin ns. vauhtinoutoja, joissa ohjaaja heitti kapulan, ja avustaja vei sen kauemmas. Koiralle annettiin noutokäsky vasta, kun keskittyminen oli kunnossa ja suu supussa. Ohjaaja otti palkan houkutellen esiin heti, kun koiralla oli kapula suussa ja se kääntyi takaisin kohti ohjaajaa. Näin noutoon saatiin vauhtia molempiin suuntiin. Lisäksi Saimille kokeiltiin vielä tehostettua "kapulankarkaamista", eli kapulaan sidottiin kiinni liina, josta avustaja nykäisi kapulaa kauemmas karkuun juuri kun koira oli tulossa kapulalle.
 
   
Saimi lähdössä noutamaan   Avustaja vie kapulan kauemmas   Kapulaa nykäistään liinasta "karkuun"

Saalisviettipalkkauksen tehostamista Saimin kanssa harjoiteltiin vielä erikseen siten, että frisbeen heittelyn "päämääräksi" tarjottiin leikkiä frisbeestä ohjaajan kanssa.

Hanna ja nuori nahkaneitonen Loru tekivät niin ikään noutoharjoituksia. Myös Lorulle tehtiin noudon vauhtia nopeuttava harjoitus, jossa avustaja vie ohjaajan heittämän kapulan kauemmas. Lisäksi noutoliikettä pilkottiin entistäkin pienempiin osiin, ja keskityttiin ns. "iskunoudon" avulla saamaan nopeutta ja intoa kapulaan tarttumisessa. Iskunoudossa kapula jätetään maahan ja koira otetaan liinassa kiertämään kapulaa. Kun koira on kiinnostunut kapulasta, sille annetaan noutokäsky, ja koira palkataan heti kapulaan tarttumisesta. Tällä saadaan koiran kiinnostus kapulaan kasvamaan ja sillä tavoin treenattua juuri tätä yksityiskohtaa noudon kokonaisuudessa.

Malinoisnarttu Aimee opetteli ohjaajansa Terhin kanssa ennenkaikkea oikeanlaista palkkausta ja sopivan viretilan hallintaa. Nopean ja vahvan Aimeen kanssa tässä olikin jonkin verran tekemistä. Markus näytti upean näköisiä "koppeja", joilla koira otetaan vauhdista leluun kiinni. Samaa tekniikkaa hiottiin Terhille, joka alkoi vähitellen kaivata kuntosaliharjoittelua koirankoulutuksen tueksi... :-). Lelun oikeaoppista ja ennen kaikkea turvallista esillä pitämistä tässä "kopituksessa" puitiin Aimeen harjoituksissa, ja monta koppia muuttikin hieman muotoaan, kun koira nappasi lelun ohjaajan suojellessa polvilumpioitaan.

Minna harjoitteli nahkaneito Iitun kanssa saalispalkkausta, jolla saataisiin tottikseen lisää "jännitettä" aiemman "purkamisen" (eli puremisen/leikkimisen) tilalle. Saalistuksessa Iitu pääsikin hyvin vauhtiin,
ja vauhdikas koira asettaa omat haasteensa ohjaajan motoriikalle.  Toisella kierroksella Iitu teki muutaman nopean luoksetulon, joista ohjaaja otti "kopin" suoraan leluun. Jälleen pohdittiin, miten se lelu on järkevää pitää esillä, jotta koiralla on mahdollisuus siihen tulla varmasti ja turvallisesti kiinni. Joidenkin koirien kohdalla painotus on sanalla "varma", mikäli saalistuksessa ja leikissä on pientä epävarmuutta. Aimeen kaltaisilla koirilla ei näitä rajoitteita ole, joten painotus on sanalla "turvallinen". Saalistuksen ja palkkauksen osalta yleisesti Markuksella oli näkemys palkkaamisen säännöllisestä epäsäännöllisyydestä: palkkaus ja palkan suunta ei saisi olla ennalta arvattavissa.

Päivän aikana osallistujilla oli mahdollisuus nähdä erilaisia koiria ja niille sopivia menetelmiä niin palkitsemisen kuin liikkeiden teknisen hiomisenkin osalta. Kiitokset aktiivisille osallistujille ja osaavalle kouluttajalle onnistuneesta päivästä! Kiitokset Minnalle kuvista ja päivän tapahtumien kerronnasta!
 

* * *
 

 

Tämä artikkeli on osittain tynkä. Voit auttaa Aktiivicolliet ry:tä laajentamalla artikkelia.