Tottelevaisuuskoulutuspäivä - Pekka Korri ja Riitta Jantunen-Korri
17.5.2009 Keravalla
 

Kirkkaan sinisestä taivaasta ja lämpimästä auringonpaisteesta nauttien saapui täysi tusina collieita ohjaajineen ja lisäksi muutama kuunteluoppilas KKH ry:n koulutuskentälle Keravalle kuuntelemaan Pekka Korrin ja Riitta Jantunen-Korrin asiantuntevaa opastusta tottiskoulutuksen saloihin.

Pekka Korri ja Riitta Jantunen-Korri ovat varmaankin kaikille pk- ja tokoharrastajille tuttuja, ainakin saavutuksiltaan. Heidän kasvattinsa, työlinjaiset Tending -bordercolliet, ovat niittäneet mainetta kisakentillä ja kahmineet lukuisia arvokilpailumitaleja niin palveluskoiralajeissa kuin tokossakin. Pekka ja Riitta ovat ansioituneita niin kouluttajina kuin koulutusohjaajinakin, ja noista taidoista sai ryhmämme nauttia tänä lämpimänä keväisenä päivänä.

Päivä aloitettiin lyhyehköllä teoriaosuudella, jonka sisältö keskittyi koiran motivoimisen merkitykseen ja motivoimiskeinoihin. Pekka korosti motivoitumisen tärkeyttä koesuorituksessa; teknisesti osaamattomampi, mutta voimakkaasti motivoitunut, työskentelyhaluinen koira ansaitsee koetilanteessa todennäköisimmin korkeammat pisteet kuin liikkeet moitteettomasti osaava, mutta vähäisellä intensiteetillä toimiva koira. Kouluttajamme kehotti myös ohjaajia pohtimaan kokonaisuutta kilpailutilannetta ajatellen: tärkeisiin, paljon pisteitä tuottaviin osasuorituksiin kannattaa panostaa koulutuksessakin enemmän kuin pienten yksityiskohtien loputtomaan viilaamiseen.

Teoriaosuuden jälkeen ryhmämme jaettiin kahteen osaan siten, että Riitan mukana kentän toiselle laidalle siirtyivät uransa alkutaipaleella olevat koirat sekä pennut, joista nuorimpina osallistujina 8-viikkoinen Dani ja 5 kuukauden ikäinen Reeta. Kokeneempien ja/tai varttuneempien koirien joukko jäi Pekan hoteisiin hyppytelineiden ja A-esteiden luo.

Koirakot tulivat kentälle kukin vuorollaan, ja jokaisella oli jokin erityisaihe tai ongelmallinen osa-alue, johon kouluttajat antoivat neuvoja ja opastusta. Päivän kuluessa käytiin läpi mm. seuraamisen eri osa-alueiden pulmia kuten koiran takaosan käyttöä käännöksissä; noutoon liittyviä ongelmia, joista esille tulivat kalikan pureskelu ja pudottelu, riittävän nopeuden saavuttaminen noudon eri vaiheissa; nuoren koiran häiriökestävyyden parantamista; innokkaan koiran ääntelyn ja vinkumisen vähentämistä jne. Hyppyjen ja eteenmenon opettamista käsiteltiin lisäksi keskusteluissa.

Päivän anti oli kaiken kaikkiaan erinomainen; oman koiran ongelmiin saatujen neuvojen lisäksi oli erittäin mielenkiintoista ja antoisaa kuulla kouluttajiemme neuvot muilla esiintyneiden hankaluuksien ratkaisemiseen. Ajoittain neuvot kuulostivat kaikessa yksinkertaisuudessaan niin johdonmukaisilta, että ei voinut välttyä ihmettelemästä, kuinka kyseinen ratkaisu ei ollut juolahtanut omaan mieleen!

Lämmin kiitos taitaville kouluttajillemme sekä kaikille mukana olleille koirakoille ja kuunteluoppilaille! Saatujen ohjeiden vaikutukset näkyvät varmasti osallistujien treeni-innossa ja myös tuloksissa. Toivottavasti saamme jatkossa nauttia Pekan ja Riitan koulutuksesta uudelleen!

Kuva yllä: Kati Kylliäinen
 
 

   
 
Pekan ryhmän treenaajia (yllä Imppa ja Rico, Anu ja Femma, Riitta ja Duo; alla Anne-Maaret ja Rommi sekä Kati ja Vieno)
 

 

     
             
   
         
Riitan ryhmän treenaajia (yllä Kati ja Kaapo, Anne ja Reeta, Mika ja Nesta, Pia ja Alvin; alla Jaana ja Venni, Paula ja Dani, Eija ja Bono) Kuvat: Kati Kylliäinen

 

 
Nuorimmat osallistujat Reeta ja Dani (kuvat: Kati Kylliäinen)


* * *