Erikoisjäljen (FH-jälki) koulutuspäivä

 


Erikoisjälki eli FH-jälki on poikkeaa palveluskoirien jäljestyskokeesta siten, että koko jäljestys arvostellaan, mutta suoritukseen ei liity tottelevaisuusosuutta tai esine-etsintää. Erikoisjälki tehdään yleensä pellolle tai muuhun avoimeen maastoon, jossa koiran on jäljestettävä tarkasti ja hyvin maavainuisesti koko jäljen pituus. Jäljellä on luokasta riippuen neljästä seitsemään käyttöesinettä, jotka koiran on ilmaistava.

Luokkia on kaksi:

1-luokka: jäljen pituus on 1000-1400 askelta, jälki on n. 3 tunnin ikäinen. Jäljellä on 4 käyttöesinettä. Koulutustunnus FH1.

2-luokka: jäljen pituus on n. 2000 askelta ja ikä n. 3 tuntia. Jäljellä on 7 käyttöesinettä ja 8 kulmaa. Koulutustunnus FH2.

Molemmissa luokissa jäljen ylittää 30 min. aikaerolla tehty toisen ihmisen harhajälki.

Erikoisjälkikokeen säännöt löytyvät Palveluskoiraliiton Kansainvälisten kokeiden säännöt ja lajiohjeet -julkaisusta (s. 78).

Erikoisjälki on melko vaativa, mutta erittäin mielenkiintoinen harrastuslaji, jossa suomalaiset koirat ovat kansainvälisilläkin areenoilla menestyneet erittäin hyvin.

Aktiivicolliet ry järjestää erikoisjäljen koulutuspäivän, jonka vetäjänä toimii monelle jo tutuksi tullut ja erittäin pidetty

Markus Kuusela

Markus on jo tottunut aktiivicollieiden treenien vetämiseen, ja positiivisella asenteellaan sekä taitavalla ohjaamisellaan hän on saavuttanut suuren suosion collieihmisten parissa ja kerännyt paljon kiitosta. Markus kasvattaa belgianpaimenkoira malinoiseja ja on kilpaillut menestyksellisesti useissa pk-lajeissa (haku, jälki, FH-jälki, suojelu, peko, mondioring [lue lisää mondioringista: Palveluskoirat -lehti, nro 6/2008]). Lisätietoja Markuksen harrastustoiminnasta löytyy kennel Harmaaketun internetsivuilta.
 

Koulutuspäivä järjestetään

 
sunnuntaina, lokakuun 31. päivä 2010,  klo 10

Längelmäellä
(n. 65 km Tampereelta, n. 80 km Jyväskylästä, n. 210 km Helsingistä)

Tarkemmat ajo-ohjeet lähetetään osallistujille sähköpostitse.
 

Koulutuspäivään voivat osallistua kaikki erikoisjäljestä kiinnostuneet koirakot, aiempaa kokemusta lajista ei tarvitse olla. Osallistuvalle koiralle ei ole myöskään ikärajoitusta, tervetulleita ovat niin juniorit kuin jo ikääntyneemmätkin koirat. Mukaan mahtuu 12 koirakkoa, etusija tietysti Aktiivicolliet ry:n jäsenillä. Muunrotuiset koirat ovat tervetulleita, mikäli tilaa ilmoittautumisajan päättyessä on.

Ilmoittaudu koulutuspäivään sähköpostitse 21.10.2010 mennessä osoitteella kati.kangasniemi(at)aktiivicolliet.net. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä lyhyesti koirastasi (nimi, rotu, ikä, sukupuoli, harrastuskokemus erikoisjäljestä tai muista pk-lajeista) ja mahdollisesta aiemmasta harrastustaustastasi.

Kiinnitäthän erityistä huomiota siihen, että koirasi on NÄLKÄINEN tullessaan koulutukseen! Ota mukaasi riittävän suuri määrä helposti nieltäviä, väriltään tummia, pehmeitä pieniä makupaloja (esim. verilettu on oivallista peltojälkinamia, liotettu kuivamuona sopii myös, mikäli se on väriltään riittävän tummaa; makkara puolestaan erottuu liian helposti mustasta multapellosta). Varustaudu säänmukaisella vaatetuksella sekä reppujakkaralla. Ota halutessasi eväitä myös itsellesi, päivä saattaa venyä pitkähköksi. Lisätietoja käytännön asioista voit tarvittaessa kysyä Katilta, puh. 041-5454722 tai Katrilta, puh. 040-7156827.
 

Osallistumismaksu Aktiivicolliet ry:n jäseniltä 32 €, muilta 38 €, kuunteluoppilailta 5 €. Maksa osallistumismaksu vasta saatuasi vahvistusviestin koulutuspaikasta. Osallistumismaksu maksetaan yhdistyksen tilille (Nordea 102930-349232) 25.10.2010 mennessä. Käytäthän maksussa viitettä 1258.
 
Tervetuloa mukaan hyödylliseen koulutustilaisuuteen! Markus on luvannut näyttää omilla koirillaan, millaista työskentelyn tulee olla ja opastaa "kädestä pitäen" sopivat opetustavat.
 
 

Seuraavat tapahtumat >>