Erikoisjäljen (FH-jälki) koulutuspäivä

   
Erikoisjälki eli FH-jälki on poikkeaa palveluskoirien jäljestyskokeesta siten, että koko jäljestys arvostellaan, mutta suoritukseen ei liity tottelevaisuusosuutta tai esine-etsintää. Erikoisjälki tehdään yleensä pellolle tai muuhun avoimeen maastoon, jossa koiran on jäljestettävä tarkasti ja hyvin maavainuisesti koko jäljen pituus. Jäljellä on luokasta riippuen neljästä seitsemään käyttöesinettä, jotka koiran on ilmaistava.

Luokkia on kaksi:

1-luokka: jäljen pituus on 1000-1400 askelta, jälki on n. 3 tunnin ikäinen. Jäljellä on 4 käyttöesinettä. Koulutustunnus FH1.

2-luokka: jäljen pituus on n. 2000 askelta ja ikä n. 3 tuntia. Jäljellä on 7 käyttöesinettä ja 8 kulmaa. Koulutustunnus FH2.

Molemmissa luokissa jäljen ylittää 30 min. aikaerolla tehty toisen ihmisen harhajälki.

Erikoisjälkikokeen säännöt löytyvät Palveluskoiraliiton Kansainvälisten kokeiden säännöt ja lajiohjeet -julkaisusta (s. 78).

Peltojäljen ajamista harjoitteleva koira  

 

Erikoisjälki on melko vaativa, mutta erityisen mielenkiintoinen harrastuslaji, jossa suomalaiset koirat ovat kansainvälisilläkin areenoilla menestyneet erittäin hyvin.

Aktiivicolliet ry järjestää erikoisjäljen koulutuspäivän, jonka vetäjäksi on suureksi iloksemme lupautunut pitkään lajia harrastanut ja meriittiensä myötä jo legendaksi noussut

Raine Holm

Raine on 1990-luvun alusta lähtien harrastanut mm. erikoisjälkeä ja suojelua saksanpaimenkoiriensa kanssa niin kansallisilla kuin kansainvälisilläkin areenoilla. Saksanpaimenkoiriensa "Katin" ja "Danten" kanssa Raine harrasti niin pelastuskoiralajeja, metsäjälkeä, suojelua kuin erikoisjälkeäkin, jossa kokemukset karttuivat SM-kisoja myöten. Rainen nykyinen harrastus- ja kisakaveri on M-08 FH2 SchH2 BH Jabina Oswald "Olli", joka on mm. vuoden 2008 IPO-FH SM-kisojen kultamitalisti. Rainen ja Ollin kevään 2011 koitos tullee olemaan matka FCI:n IPO-FH MM 2011 -kisoihin Kroatiaan suomalaista osaamista osoittamaan.

 

Koulutuspäivä järjestetään

sunnuntaina, toukokuun 22. päivä 2011,  alkaen klo 9

Inkoossa, Västankvarnin kartanon alueella
(os. Västankvarnintie 413, Inkoo)
Kartta

 
Raine ja M-08 FH2 SchH2 BH Jabina Oswald SPL:n IPO-FH-mestaruuskilpailussa 2010 (kuva: SPL Ala-Satakunta)

Koulutuspäivään voivat osallistua kaikki erikoisjäljestä kiinnostuneet koirakot, aiempaa kokemusta lajista ei tarvitse olla. Osallistuvalle koiralle ei ole myöskään ikärajoitusta, tervetulleita ovat niin juniorit kuin jo ikääntyneemmätkin koirat. Mukaan mahtuu 10 koirakkoa, etusija tietysti Aktiivicolliet ry:n jäsenillä. Muunrotuiset koirat ovat tervetulleita, mikäli tilaa ilmoittautumisajan päättyessä on.

Ilmoittaudu koulutuspäivään sähköpostitse 10.5.2011 mennessä osoitteella lumipilven(at)kolumbus.fi. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä lyhyesti koirastasi (nimi, rotu, ikä, sukupuoli, harrastuskokemus erikoisjäljestä tai muista pk-lajeista) ja mahdollisesta aiemmasta harrastustaustastasi.

Kiinnitäthän erityistä huomiota siihen, että koirasi on NÄLKÄINEN tullessaan koulutukseen! Ota mukaasi riittävän suuri määrä helposti nieltäviä, väriltään tummia, pehmeitä pieniä makupaloja (esim. verilettu on oivallista peltojälkinamia, liotettu kuivamuona sopii myös, mikäli se on väriltään riittävän tummaa; makkara puolestaan erottuu liian helposti mustasta multapellosta). Varustaudu säänmukaisella vaatetuksella sekä reppujakkaralla. Ota halutessasi eväitä myös itsellesi, päivä saattaa venyä pitkähköksi. Lisätietoja käytännön asioista voit tarvittaessa kysyä Pialta, puh. 040-7194568.
 

Osallistumismaksu Aktiivicolliet ry:n jäseniltä 20 €, muilta 30 €, kuunteluoppilailta 2 € (jäsenet) ja 5 € (muut). Maksa osallistumismaksu vasta saatuasi vahvistusviestin koulutuspaikasta. Osallistumismaksu maksetaan yhdistyksen tilille (Nordea 102930-349232) 16.5.2011 mennessä. Käytäthän maksussa viitettä 1313.
 
Tervetuloa mukaan hyödylliseen koulutustilaisuuteen! Raine on lajin todellinen asiantuntija, jolta löytyvät varmasti neuvot ja ohjeet niin harjoittelun aloittamiseen kuin kiperiin pulmiinkin.
 
 

Seuraavat tapahtumat >>