Erikoisjäljen (FH-jälki) koulutuspäivä

   


Peltojäljen ajamista harjoitteleva koira

Erikoisjälki eli FH-jälki on poikkeaa palveluskoirien jälkikokeesta siten, että koko jäljestys arvostellaan, mutta suoritukseen ei liity tottelevaisuusosuutta tai esine-etsintää. Erikoisjälki tehdään yleensä pellolle tai muuhun avoimeen maastoon, jossa koiran on jäljestettävä tarkasti ja hyvin maavainuisesti koko jäljen pituus. Jäljellä on luokasta riippuen neljästä seitsemään käyttöesinettä, jotka koiran on ilmaistava.

Luokkia on kaksi:

1-luokka: jäljen pituus on 1000-1400 askelta, jälki on n. 3 tunnin ikäinen. Jäljellä on 4 käyttöesinettä. Koulutustunnus FH1.

2-luokka: jäljen pituus on n. 2000 askelta ja ikä n. 3 tuntia. Jäljellä on 7 käyttöesinettä ja 8 kulmaa. Koulutustunnus FH2.

Molemmissa luokissa jäljen ylittää 30 min. aikaerolla tehty toisen ihmisen harhajälki.

Erikoisjälkikokeen säännöt löytyvät Palveluskoiraliiton Kansainvälisten kokeiden säännöt ja lajiohjeet -julkaisusta (s. 78).

 

Erikoisjälki on melko vaativa, mutta erityisen mielenkiintoinen harrastuslaji, jossa suomalaiset koirat ovat kansainvälisilläkin areenoilla menestyneet varsin hyvin.

Aktiivicolliet ry järjestää erikoisjäljen koulutuspäivän, jonka vetäjänä toimii pk-lajeja yli 10 vuoden ajan aktiivisesti harrastanut

Titta Järvenpää

Titta on koirineen kilpaillut niin pelto- kuin metsäjäljelläkin sekä haussa. Lajikirjoon kuuluvat lisäksi etsintäkoe, suojelu ja viesti. Titta aloitti pk- ja peko-harrastukset howawartinsa JK2 PERA-A BH Sateenkaaren Åsknallin "Ramses" kanssa, ja nykyisen howawartinsa FH2 JK1 HK1 BH Lumen Gapon "Kaapon" kanssa hän on keskittynyt erityisesti peltojälkeen jo viiden vuoden ajan. Tulevien vuosien kisakaveriksi on lisäksi kasvamassa 3 kuukauden ikäinen belgianpaimenkoira malinois Pysäkin Fanni eli "Fanni". Titta on vetänyt useita erilaisia jälkikursseja ja toimii Tuusulan Kennelkerhon "jälkiklinikan" vetäjänä.

 

Kuvassa Titta ja FH2 JK1 HK1 BH Lumen Gapo


Koulutuspäivä järjestetään

helatorstaina, toukokuun 17. päivä 2012 klo 10 - n. 17

Inkoossa, Västankvarnin kartanon alueella
(os. Västankvarnintie 413, Inkoo)
Kartta

Koulutuspäivään voivat osallistua kaikki erikoisjäljestä kiinnostuneet koirakot, aiempaa kokemusta lajista ei tarvitse olla. Osallistuvalle koiralle ei ole myöskään ikärajoitusta, tervetulleita ovat niin juniorit kuin jo ikääntyneemmätkin koirat. Mukaan mahtuu 8 koirakkoa, etusija tietysti Aktiivicolliet ry:n jäsenillä. Muunrotuiset koirat ovat tervetulleita, mikäli tilaa ilmoittautumisajan päättyessä on.

Ilmoittaudu koulutuspäivään sähköpostitse 8.5.2012 mennessä osoitteella pia.veikkolainen(at)aktiivicolliet.net. Kun saat vahvistuksen koulutuspaikasta, kerro sähköpostitse vielä lyhyesti koirastasi (nimi, rotu, ikä, sukupuoli, harrastuskokemus erikoisjäljestä tai muista pk-lajeista) ja mahdollisesta aiemmasta harrastustaustastasi.

Kiinnitäthän erityistä huomiota siihen, että koirasi on NÄLKÄINEN tullessaan koulutukseen! Ota mukaasi riittävän suuri määrä helposti nieltäviä, väriltään tummia, pehmeitä pieniä makupaloja (esim. verilettu on oivallista peltojälkinamia, liotettu kuivamuona sopii myös, mikäli se on väriltään riittävän tummaa; makkara puolestaan erottuu liian helposti mustasta multapellosta). Varustaudu säänmukaisella vaatetuksella sekä reppujakkaralla. Ota halutessasi eväitä myös itsellesi, päivä saattaa venyä pitkähköksi. Lisätietoja käytännön asioista voit tarvittaessa kysyä Pialta, puh. 040-7194568.
 

Osallistumismaksu Aktiivicolliet ry:n jäseniltä 25 €, muilta 35 €, kuunteluoppilailta 5 € (jäsenet) ja 10 € (muut). Maksa osallistumismaksu vasta saatuasi vahvistusviestin koulutuspaikasta. Osallistumismaksu maksetaan yhdistyksen tilille (Nordea 102930-349232) 10.5.2012 mennessä. Käytäthän maksussa viitettä 1423.
 
Tervetuloa mukaan hyödylliseen koulutustilaisuuteen! Titta on kokenut FH-harrastaja, jolta löytyvät varmasti neuvot ja ohjeet niin harjoittelun aloittamiseen kuin kiperiin pulmiinkin.
 
 

Seuraavat tapahtumat >>