MEJÄ (metsästyskoirien jäljestämiskoe) -koulutuspäivä

     

Marjaana Tykkyläinen ja BH TK1 Tanning Portfolio
(kuva: Minna Saarinen)


 

MEJÄ eli metsästyskoirien jäljestäminen on mielenkiintoinen jäljestämisen laji, jota voivat harrastaa kaikenrotuiset koirat. Niin ikään MEJÄ-kokeeseen voivat osallistua muutkin kuin varsinaiset metsästyskoirat. MEJÄ-kokeen tarkoituksena on selvittää koiran kyky seurata haavoittuneen riistaeläimen verijälkeä. Kokeessa jälki veritetään nauta- tai hirvieläimen vereen kastetulla sienellä, ja koiran tulee omatoimisesti osoittaa kaato. Kaatona käytetään kuivattua, tuoretta tai pakastettua hirvieläimen sorkkaa.

MEJÄ-kokeessa on kaksi luokkaa:

Avoin luokka (AVO): jäljen pituus on 900-1000 metriä, jälki on vähintään 12 tunnin ikäinen. Jäljellä on kaksi suorakulmaista mutkaa ja kaksi haavoittuneen riistaeläimen makuupaikkaa.

Voittajaluokka (VOI): jäljen pituus on 1200-1400 metriä ja ikä vähintään 18 tuntia. Jäljellä on neljä haavoittuneen riistaeläimen makuupaikkaa ja kolme suorakulmaista mutkaa, joista yhdellä on veretön katkos.

MEJÄ-kokeessa koira jäljestää kuuden metrin pituisessa jälkinarussa. Mikäli koira hukkaa jäljen, sillä on kolme minuuttia aikaa löytää jälki uudelleen. Tuomari seuraa jäljestystä koko matkan ajan, ja arvosteltavia osuuksia ovat jäljestämishalukkuus ja -varmuus, työskentelyn etenevyys, lähdön, kulmien, makauksien ja katkon selvittämiskyky sekä koiran käyttäytyminen kaadolla. Kun koira on saavuttanut kaksi kertaa avoimen luokan ykköstuloksen, se siirtyy voittajaluokkaan.

MEJÄ-kokeeseen kuuluu myös koiran laukauksensietotesti, jossa käytetään haulikkoa tai vähintään 6 mm:n starttipistoolia.

MEJÄ-kokeen säännoistä voi lukea tarkemmin kokeen kulusta ja arvostelusta.


MEJÄ on mielenkiintoinen harrastus- ja koelaji, joka sopii mainiosti niin collielle kuin monelle muullekin rodulle. Valitettavasti kovin harva collie on tätä lajia harrastanut.

Aktiivicolliet ry järjestää metsästysjäljen koulutuspäivän, jonka vetäjänä toimii eräs harvoista collien kanssa MEJÄ-kokeissa tuloksia saavuttaneista ohjaajista:

Marjaana "Anna" Tykkyläinen

Anna on harrastanut metsästysjälkeä useiden vuosien ajan ja kilpaillut MEJÄ-kokeissa sileäkarvaisen colliensa BH TK1 Tanning Portfolion "Pomo" kanssa. Anna ja Pomo kilpailevat myös tokossa erikoisvoittajaluokassa ja ovat MEJÄ-kokeissa saavuttaneet kaksi ykköstulosta avoimesta luokasta, ja niinpä heillä on kilpailuoikeus voittajaluokkaan.
 


Koulutuspäivä järjestetään

lauantaina, syyskuun 22. päivä 2012 klo 10 - n. 15

Rautjärvellä, Rautjärven Pitäjäntuvalla
(os. Miettiläntie 1763, Rautjärvi)
n. 25 km Imatralta, n. 135 km Mikkelistä, n. 100 km Savonlinnasta
Kartta

Koulutuspäivään voivat osallistua kaikki metsästysjäljestä kiinnostuneet koirakot, aiempaa kokemusta lajista ei tarvitse olla. Osallistuvalle koiralle ei ole myöskään ikärajoitusta, tervetulleita ovat niin juniorit kuin jo ikääntyneemmätkin koirat. Mukaan mahtuu 8 koirakkoa, etusija tietysti Aktiivicolliet ry:n jäsenillä.

Aktiivicolliet ry:n jäsen: Ilmoittaudu koulutuspäivään sähköpostitse 16.9.2012 mennessä osoitteella marjaana.tykkylainen@pp.inet.fi. Kun saat vahvistuksen koulutuspaikasta, kerro sähköpostitse vielä lyhyesti koirastasi (nimi, rotu, ikä, sukupuoli, harrastuskokemus jäljeltä tai muista pk-lajeista) ja mahdollisesta aiemmasta harrastustaustastasi.

Mikäli et ole Aktiivicolliet ry:n jäsen, olet tervetullut koulutukseen, mikäli paikkoja on 16.9.2012 jälkeen vapaana.

Kiinnitäthän erityistä huomiota siihen, että koirasi on NÄLKÄINEN tullessaan koulutukseen! Ota mukaasi kannelliseen muoviastiaan riittävän suuri määrä koirallesi maistuvia makupaloja. Varustaudu säänmukaisella vaatetuksella, tukevilla jalkineilla, reppujakkaralla ja kompassilla, jos omistat sellaisen. Päivän aikana osallistujille tarjotaan kahvit sekä keittolounas, jotka sisältyvät koulutuksen hintaan. Lisätietoja käytännön asioista voit tarvittaessa kysyä Annalta yllä olevalla sähköpostiosoitteella.
 

Osallistumismaksu Aktiivicolliet ry:n jäseniltä 20 €, muilta 30 €. Maksa osallistumismaksu vasta saatuasi vahvistusviestin koulutuspaikasta. Osallistumismaksu maksetaan yhdistyksen tilille (Nordea 102930-349232) 17.9.2012 mennessä. Käytäthän maksussa viitettä 1465.
 
Tervetuloa mukaan hieman erikoisempaan koulutustilaisuuteen! Anna on kokenut MEJÄ-harrastaja, jolta löytyvät varmasti neuvot ja ohjeet niin harjoittelun aloittamiseen ja lajissa kilpailemiseen.
 
 

Seuraavat tapahtumat >>